Jeśli chcecie ograniczyć w swojej diecie obecność produktów takich jak ryż czy kuskus, ale nie macie pomysłu na alternatywę, to polecam spróbować szybkiego i smacznego przepisu na ryż z kalafiora.
Przepis ten świetnie sprawdzi się dla osób z chorobami autoimmunologicznymi (np. zapalenie tarczycy Hashimoto), które muszą ze swojej diety wyelimnować zboża. Dodatkowym atutem kalafior jest fakt, że nie tuczy 🙂 Ma delikatny smak i pasuje do wielu dań.
SKŁADNIKI:
1 kalafior
PRZEPIS:
Surowy kalafior trzemy na ręcznej tarce na większych oczkach. Możemy również zblendować go w mikserze/blenderze. Rozdrabniamy go wówczas aż do uzyskania pożądanej konsystencji przypominającej sypki ryż.
Ryż możemy spożywać na zimno i na surowo do sałatek i surówek. Możemy również poddusić go na patelni z odrobiną wody i soli himalajskiej. Na koniec dodajmy odrobinę oliwy z oliwek.
Ja uwielbiam ryż na ostro 🙂 Dlatego zanim wrzucę go na patelnię podsmażam na oliwie starty czosnek i pokrojoną papryczką chilli. Na koniec dodaję również świeżą natkę pietruszki, ale wy możecie dodać co tylko chcecie: kurkumę, curry, słodką papryczkę lub zioła prowansalskie. Smacznego! 🙂
A mi mówiła dietetyczka że kalafior i brokuły trzeba gotować bez przykrycia nie jeść na surowo.