Nie jadam go często ze względów zdrowotnych, ale jak już zrobię to długo w lodowce nie poleży 🙂 Osobiście bardzo lubię z rożnymi dodatkami, często łącze z miękkim awokado, suszonymi pomidorami, pieczoną papryką lub zielonymi oliwkami, naprawdę wychodzi znakomicie. Ostatnio gdzieś wpadł mi w ręce artykuł, o tym jak zrobić prawdziwy humus i pragnę podzielić się z Wami kilkoma ciekawostkami o których nie miałam pojęcia.
* Pierwsza żelazna zasada – cieciorkę przed ugotowaniem moczymy – minimum 12 godzin, a nawet dłużej i co ważne, cieciorkę moczymy z sodą. Soda oczyszczona dodana do moczenia cieciorki przez całą noc jest niezbędna. Dzięki niej unikniemy sensacji żołądkowych.
* W czasie gotowania też dorzucamy sodę, dzięki temu cieciorka nie będzie sucha czy krucha.
* Bardzo ważne – cieciorkę gotujemy bez soli. Sól dodajemy, wtedy kiedy humus jest już gotowy
* Pasta tahini jest niezbędna – ale nie za dużo nie za mało
* Ważny jest kumin – dzięki tej przyprawie nie będziecie mieć rewolucji żołądkowych (jak często to się dzieje po roślinach strączkowych)
* Świetnym dodatkiem jest przyprawa garam masala
* Aby cieciorka była naprawdę bezpieczna (nie powodowała gazów) należy bardzo dobrze umyć ją na sicie pod bieżącą wodą
* W czasie gotowania można jeszcze dodać listek laurowy, który ułatwia trawienie, pięknie pachnie, nie wpływa na smak.
Przepis:
1 szklanka suchej cieciorki (najlepiej jest wybierać niezbyt duże ziarna, będą delikatniejsze)
½ szklanki pasty tahini
sok wyciśnięty z 1 cytryny
1-2 ząbki czosnku obrane i wyciśnięte przez praskę
½ – 1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżka sody oczyszczonej (do namoczenia) + 1/2 łyżeczki (do gotowania)
sól
oliwa z oliwek (do polania humusu z wierzchu)
posiekana natka pietruszki (do posypania z wierzchu)
woda – ilość wody, w zależności od upodobań.
Cieciorkę przesyp do sitka i opłucz bardzo dokładnie, kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Przełóż ją do naczynia, obficie zalej wodą i dodaj 1 pełną łyżkę sody oczyszczonej. Wymieszaj. Ilość wody musi zdecydowanie zakrywać cieciorkę co najmniej dwukrotnie. Możesz po kilku godzinach wymienić wodę.
Po upływie kilkunastu godzin umyj cieciorkę pod bieżącą wodą i umieść w garnku. Zalej wodą i dodaj pół łyżeczki sody oczyszczonej. NIE dodawaj soli! Sól dodana do gotowania cieciorki sprawia, że ziarna będą twarde. Gotuj na średnim ogniu tak długo, aż ziarna będą zupełnie miękkie, i będą niemal rozpływały się w palcach. Czas gotowania ok 1,5 godziny.
Po ugotowaniu zostaw cieciorkę w wodzie i odstaw do wystygnięcia. Ochłodzoną cieciorkę przełóż na sito, aby osuszyć ją z wody. Następnie zmiksuj cieciorkę bardzo dokładnie, na gładką pastę, razem z pozostałymi składnikami. Dodaj trochę wody, aby osiągnąć lekką i przyjemną konsystencję. Przełóż do miseczek, polej odrobiną oliwy z oliwek i posiekaną natką pietruszki.
Możesz wymieszać ją z awokado, suszonymi pomidorami, papryką lub innymi dodatkiem wg upodobań. Dodatkowo podaje ją z a’la chlebkiem z maki z amarantusa, kokosowej oraz kasztanowej z czarnuszką:)
UWAGA!!! Nie polecam przy chorobach autoimmunologicznych lub problemach trawiennych, gdzie strączki są zabronione.
Zostaw komentarz