Dynia to niesamowite warzywo o wszechstronnym wykorzystaniu. Możemy przygotować zupę i sernik, a nawet np. kotlety, racuchy czy muffiny i placuszki. Dynia nie tylko dobrze smakuje i świetnie sprawdzi się w kuchni, ale jest również bogata beta-karoten, chroniący przed wolnymi rodnikami, ma również potasu oraz kwas foliowy. Kolejnym atutem dyni jest fakt, że nie jest tucząca, szybko syci i dostarcza dużo błonnika. Właśnie rozpoczął się sezon na to warzywo. Dlaczego więc nie skorzystać z darów natury? 🙂 Na początek proponuje rozgrzewający i dziecinnie prosty napój na pierwsze jesienne nastroje. Obiecuje, że postawi Was na nogi!

SKŁADNIKI:

  • 100 g ugotowanej lub upieczonej dyni
  • 150 ml mleka kokosowego
  • szczypta imbiru, cynamonu i kardamonu

PRZEPIS:

Wszystkie składniki zblendować na puszystą masę. Podawać na zimno lub na gorąco 😉 Ja już poczułam jesień, więc piję na gorąco. Najlepsza na rozgrzewkę!