O niskich trójglicerydach

Bardzo często czytamy w literaturze, internecie, gazetach itd…o tym jak bardzo groźny może być wysoki poziom trójglicerydów, ale niestety bardzo rzadko znajdziemy informacje na temat drugiej strony medalu czyli co w sytuacji kiedy ich poziom jest zdecydowanie za niski?

Niski poziom trójglicerydy diagnozowany jest/był dość rzadko, ja niestety coraz częściej spotykam osoby w moim gabinecie, gdzie po analizie badan ich poziom jest zdecydowanie za niski. A to co jest niskie, nie zawszy świadczy o tym ze wszystko jest w należytym porządku.

Trójglicerydy to rodzaj tłuszczów, które – w odpowiednich ilościach – są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jeśli twój poziom trójglicerydów jest poniżej 50mg/ dl to sygnał, ze organizm może pracować nie prawidłowo

Jaka zatem może być przyczyna:

1. Nadczynność

Tarczyca stanowi jeden z najważniejszych gruczołów w naszym organizmie. Produkuje dwa ważne hormony: T3 (trójjodotyroninę ) i T4 (tyroksyne). Tyroksyna jest niezbędna do prawidłowego wzrostu. Pobudza i kontroluje ogólny metabolizm, zwiększa zużycie tlenu i produkcję ciepło i pobudza syntezę białek. Nadczynności to termin odnoszący się do stanu, w którym we krwi występuje zachwianie poziomu hormonów tarczycy. Innymi słowy, w przypadku nadmiaru występuje nadczynność tarczycy i w konsekwencji prowadzi ona często do niskiego poziomu trójglicerydów u niektórych pacjentów. Jeśli masz niski poziom trójglicerydów, warto wykonać badania podstawowe, oraz sprawdzić TSH, poziom obu hormonów T3 i T4, a także zalecam przy okazji wykonanie przeciwciał, czy przypadkiem choroba nie idzie w kierunku autoagresywnym.

2. Niedożywienie

Kolejny powód dla którego poziom trójglicerydów w organizmie może być niski. Niedożywienie może wynikać z różnego rodzaju chorób: raka, zbyt dużego spożycia alkoholu, utraty pamięci, depresji, niezdolność do przyjmowania pokarmu, z powodu przyjmowania niektórych leków, ale też z powodu izolacji społecznej, przemocy czy zaniedbania.

3. Zniszczenie kosmków jelitowych

Kosmki stanowią bowiem naturalną barierę dla szkodliwych substancji, a im więcej kosmków, tym większa powierzchnia trawiąca i zdolność wchłaniania odżywczych mikroskładników. Uszkodzone zaś kosmki, ich ubytki czy stany zapalne mogą przyczyniać się do powstania „dziur”, przez które szkodliwe substancje wędrują w głąb organizmu. Mamy wtedy do czynienia z syndromem cieknącego jelita. W rezultacie zaburzonych lub całkowicie zniszczonych kosmków jelitowych może zostać zaburzona resorpcja zwrotna kwasów tłuszczowych w enterocytach. Bardzo częste zjawisko u pacjentów borykających się z chorobami autoimmunologicznymi. Zaburzenia wchłaniania pociągają za sobą trudności z trawieniem lub pobierania składników odżywczych z pożywienia. Wiele chorób może powodować takie zaburzenia. U osób, które mają problemy z wchłanianiem, szczególnie tłuszczy odnotowano niski poziom trójglicerydów.

3. Przyjmowanie niektórych leków

Przyjmowanie niektórych leków może powodować obniżenie poziomu trój glicerydów. Sprawdź czy któryś z poniższych leków nie znajduje się w twojej domowej apteczce.

kwas nikotynowy
statyny
asparaginaza
Kwas askorbinowy
fenofibrat
gemfibrozyl
klofibrat

4. Dieta niskotłuszczowa

Dieta niskotłuszczowa może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Odpowiednie tłuszcze stanowią nie tylko źródło energii, ale również ułatwiają wchłanianie niektórych witamin rozpuszczalnych tylko w tłuszczach. Stanowią ponadto znakomity dodatek smakowy do żywności.
Niski poziom trójglicerydów można zaobserwować u osób na diecie niskotłuszczowej, które w ten sposób chcą schudnąć lub być w formie. Wyeliminowanie tłuszczy z diety nigdy nie jest zalecane. Warto wiedzieć jednak, jakich tłuszczy używać i absolutnie unikać tłuszczów nasyconych i trans.

5.Problemy z wytwarzaniem żółci np. zastój żółci lub brak żółci

Wytwarzana przez komórki wątroby żółć jest niezbędna do trawienia pokarmów, zwłaszcza tłuszczów i do przyswajania witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Np. cholestaza to jej patologia., może być również wynikiem bardzo słabej pracy wątroby lub autoimmunologiczne choroby jelit czy wątroby

6. Zła lub słabo pracująca trzustka

Głownie spowodowana brakiem enzymów trawiących tłuszcze czyli lipazy

7. Zbyt niska podaż węglowodanów w diecie

Tak jak niski poziom tłuszczy, tak samo niski poziom węglowodanów może przyczynić się do obniżenia trójglicerydów we krwi, ponieważ nadmiar trójglicerydów głownie jest produkowany z dużej podaży węglowodanów

Co jeszcze może być przyczyną niskiego poziomu trój glicerydów w organizmie:

• AIDS
• Nowotwór
• Niektóre rodzaje operacji
• Przewlekłe choroby wątroby
• Przewlekłe zapalenie trzustki
• Nietolerancja białka mleka krowiego
• Stres
• Radioterapia