10535609_748275941902122_2304088887867377173_o

Co będziesz potrzebować na 2 porcje:)?

Cukinia-1 mała sztuka
Mięso mielone z indyka- 200 g
Kasza jaglana-1/3 szklanka
Cebula-1szt
Papryka-1szt
Pomidory-2szt
Mozzarella-4 plastry
Chili- ½ szt
Olej nierafinowany do smażenia-1 łyżeczka
Natka pietruszka, lubczyk-garść do smaku
Sól, pieprz, papryka, chili

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju (1 łyżeczka), dodać mięso, przyprawy i paprykę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać pomidory bez skórki, chilii i czosnek przeciśnięty przez praskę. Gdy farsz będzie już gotowy dodajemy kasze jaglaną i mieszamy. Gotowym farszem napełniamy cukinie, układamy na każdej połówce 2 cieniutkie plastry sera mozzarella i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec ok 25-30 min aż cukinia będzie miękka.

Wersja wegetariańska – Cukinia nadziewana kalafio10535609_748275941902122_2304088887867377173_orem, pieczarkami i papryką

Cukinia-1 mała sztuka
Kalafior-200g
Pieczarki 10 szt
Cebula-1szt
Papryka-1szt
Pomidory-2szt
Mozzarella-4 plastry
Chili- ½ szt
Olej nierafinowany do smażenia-1 łyżeczka
Natka pietruszka, lubczyk-garść do smaku
Sól, pieprz, papryka, chili, kurkuma kolendra

Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na pół. Kalafiora ugotować al denete. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na odrobinie oleju (1 łyżeczka), dodać pieczarki, chilii, przyprawy i paprykę pokrojoną w kostkę. Pod koniec smażenia dodać kalafior, dusić około 5-7 min, kolejno dodajemy pomidory bez skórki, chilii i czosnek przeciśnięty przez praskę oraz kurkumę i kolendrę. Gotowym farszem napełniamy cukinie, układamy na każdej połówce 2 cieniutkie plastry sera mozzarella i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Piec ok 25-30 min aż cukinia będzie miękka.