Blog

Czerwiec 2016

Life & Diet o Hashimoto – „prawdziwe przypadki z gabinetu” czyli dlaczego wciąż czuje się źle skoro przyjmuje leki i stosuje dietę?

By | Czerwiec 9th, 2016|Zdrowie|

Life & Diet o Hashimoto - "prawdziwe przypadki z gabinetu"-dlaczego wciąż czuje się źle skoro przyjmuje leki i stosuje dietę? Niby TSH mam w normie, a ciągle odczuwam typowe objawy dla mojej choroby?? Niestety, czasami i takie pytania padają u mnie w gabinecie, postaram się odpowiedzieć na nie w telegraficznym skrócie Nr 1 Samo TSH [...]

Fladra gotowana na parze z duszonymi warzywami

By | Czerwiec 9th, 2016|Przepisy|

Fladra 2-3 szt Batat-1/2 szklanki Cukinia 1/2 szklanki Pieczarka lub boczniaki 5-6 szt Masło ghee,sól himalajska Fladrę gotuję na parze ok 12 min, w tym czasie na patelnie z wodą wrzucam pokrojone pieczarki oraz bataty. Duszę ok 10 min. Dodaje pokrojoną cukinie i całość duszę jeszcze kilka minut. Zdejmuję z ognia, dodaje łyżkę masła ghee oraz [...]

Orzeźwiający drink na gorące dni :)

By | Czerwiec 9th, 2016|Uncategorized|

Na szczęście upalnych dni jest coraz więcej, dlatego przygotowałam dla Was przepis na orzeźwiający i smaczny drink:) Składniki: Muszynianka Mięta Ocet jabłkowy 1 lyzka Truskawki Kostki lodu Mieszamy, pijemy z radością i smakiem. Smacznego!

Maj 2016

Relacja z warsztatów „Zdrowie zaczyna się na talerzu”

By | Maj 24th, 2016|Aktualności|

W Radomiu wystartowała Akademia Zdrowego Żywienia prowadzona przez Magdalenę Ciesielską-Dwojak. Zainaugurowały ją warsztaty "Zdrowie zaczyna się na talerzu". Chętnych na edukację zdrowotną nie brakuje, dlatego warsztaty powtórzymy już wkrótce. Akademia Zdrowego Żywienia to pierwsza w Radomiu szkoła zdrowego gotowania. Niezwykła, bo na warsztatach teoretycznych i praktycznych uczestnicy uczą się m.in. tego, jakich składników nie należy [...]

Placek z mąki z amarantusa z warzywami

By | Maj 24th, 2016|Przepisy|

Dziś dla odmiany śniadanie węglowodanowe. Czasami i ja potrzebuje chwilowej zmiany :)  Placek z mąki z amarantusa z warzywami - voila! Mąka z amarantusa - 2 łyżki Jajko - 1 szt Woda (ja dałam zamiast wody 100 ml zupy krem z brokułów) Soda Sól himalajska Olej kokosowy Warzywa do wyboru (u mnie sałata rzodkiewka ogórek kiszony [...]

Mocno owocowy „sernik na zimno” z kaszy jaglanej

By | Maj 24th, 2016|Przepisy|

Mocno owocowy "sernik na zimno" z kaszy jaglanej już chłodzi się w mojej lodówce :) Chcecie przepis? Proszę bardzo! :) Spód: Mąka kokosowa i kasztanowa - każdej po 2 łyżki, 3 łyżki wiórków kokosowych, miękkie masło ok. 20 g, 2 ugotowane bataty. Całość łączę ze sobą, rozgniatam widelcem i wykładam spód pod ciasto. Masa: Ugotowana kasza jaglana, [...]

Kwiecień 2016

Niski poziom trójglicerydów – czy to niebezpieczne?

By | Kwiecień 18th, 2016|Zdrowie|

O niskich trójglicerydach Bardzo często czytamy w literaturze, internecie, gazetach itd…o tym jak bardzo groźny może być wysoki poziom trójglicerydów, ale niestety bardzo rzadko znajdziemy informacje na temat drugiej strony medalu czyli co w sytuacji kiedy ich poziom jest zdecydowanie za niski? Niski poziom trójglicerydy diagnozowany jest/był dość rzadko, ja niestety coraz częściej spotykam osoby [...]

Ozorki z marchewka, selerem i jarmużem w sosie porowym

By | Kwiecień 12th, 2016|Dieta, Przepisy|

Ozorki jagnięce-5-6 szt Marchew-2 szt Seler-1 szt Por 1 szt Jarmuż-2-3 garsci Imbir Pieprz,sol, jesli ktos moze to chilli Mleko kokosowe-200ml Smalec z gesi Ozorki umyłam, przełożyłam do garnka dodałam liść laurowy, ziele angielskie, dolałam wody i zagotowałam na małym ogniu ok 2h (zrobiłam to wieczorem, dzień wcześniej). Rano zimne obrałam ze skory, pokroiłam w [...]

„Twarożek” z jabłkami, cynamonem i kardamonem

By | Kwiecień 12th, 2016|Dieta, Przepisy, Zdrowie|

  Śniadanie w innym wydaniu "Twarożek" z jabłkami, cynamonem i kardamonem. To nie jest tradycyjny nabiałowy twarożek; ) Zrobiony jest z mąki kokosowej, kasztanowej i mleka kokosowego, robi się go ekspresowo :) Do garnka wsypuje 2 łyżki mąki kokosowej, 1 łyżkę mąki kasztanowej dodaje wodę ok 1/2 szklanki i gotuje ciągle mieszając ok 2-3 min dodaje [...]

Marzec 2016

Pudding z mango, pomarańczy z cynamonem i granatem

By | Marzec 15th, 2016|Przepisy|

Macie ochotę na szybki deser bez cukru? Voilà! Przed Wami pyszny pudding z mango, pomarańczy z cynamonem i granatem. Składniki: mleko kokosowe-100 ml mango-1/3 szt pomarańcza mała-1/2 szt ziarna granatu-1 łyżka cynamon-1 łyżeczka nasiona chia-1 plaska łyżka Mleko kokosowe łącze z pokrojoną drobno pomarańczą i mango, całość blenduję dodaje nasiona chia i cynamon, mieszam, posypuje ziarnami, odstawiam do [...]